Junior School, South-west of Sweden

A school that adds increased value to an area
Many of Sweden’s schools were built in the 60s, 70s and 80s. At that time, they were mostly typical so-called “corridor schools”. This type of architecture is no longer a good fit with today’s pedagogical methods. This was very much the case in the municipality of Bjuv, which was in transition from a fading one-company town to an attractive place where people genuinely wanted to move to. When the time came for a new school in the town, the local council were adamant from the off that it shouldn’t be just a school building, but rather a space for children, teachers and parents – and that’s where Codesign came in. Our job was to design and build a school that would meet the needs of the different stakeholders and add increased value to the town.

Inclusive architecture
The initial part of our assignment involved formulating the goals for the school, creating a process for making decisions, and developing attractive solutions that would help the council connect the project with the overall objectives of the municipality. The Codesign team consisted of Operation Developers – who had the important role of minding the interests of the children, teachers and other educational personnel at the school – as well as Architects, Interior Designers and Project Managers. Together they carried out a traditional architectural preliminary study to create the ideal conditions in which to develop the school of the future.

The keyword is inclusive architecture, i.e., understanding and meeting the needs of children, parents, teachers and other educational personnel. “Children are experts when it comes to the school environment and what it’s like there. They know the difficulties posed by a handle that is too high up on a door or a classroom that’s far too noisy. We have the luxury of having access to the children who will attend the new school,” says Linda Gustafsson Lutener, Architect Codesign.

From development to completed school
In the autumn of 2016, a detailed plan was agreed upon and the subsequent construction permit process was completed during the winter. In 2017, work began on the system and building process, together with the NCC construction company. The school is scheduled to open for pupils at year-end 2018. Until that time, the team at Codesign, will be working closely with Bjuv Council and NCC on the development of the school, including the building and its interior and grounds.

“It’s important to bear in mind that the majority of municipalities in Sweden are relatively small. So building a new school of this calibre is a huge investment for Bjuv Council. With a project like this you let your constituents know that their children are important, and that educating them and helping them as they grow up here, is essential for the future of the town,” says Ante Runnquist, Change and Learning Manager, Codesign.

Press links (in Swedish)
link 1
link 2
link 3

Project team

Ante Runnquist
Change and Learning Manager
More info...
Linda Gustafsson Lutener
Architect
More info...
Julia Andersson
Architect
More info...
Cathrin Lange
Architect
More info...
Petra Lindfors
Architect
More info...
Nadine Aschenbach
Architect
More info...

Back to project overview