Epicenter Malmskillnads-
gatan

Challenge: Create the future home of digital innovation

Assignment
Epicenter, which opened in January 2015, is the first in a line of Urban Landscape projects by AMF Properties that includes one of Stockholm’s largest shopping malls. Known as the Home of Digital Innovation, Epicenter spans four floors and covers over 4000 sq. m. Codesign was responsible for the planning, building, renovation and design of the center.

Solution

The fact that Epicenter tested a concept and then scaled up the operation gave us enormous freedom, both as architects and users, who were sat in the office landscape.

“We have been able to tear down the walls, floors and ceilings, which has led to a new creative energy in the space,” says Linda Fredén, Architect at Codesign.

Environment

The Epicenter office is characterised by a sense of “roughness”, the materials used are tough and unforgiving, and much of the furnishing has been designed specifically for the rental office environment. There are hutches on wheels that can be moved around the room, as well as mobile meeting rooms, inbuilt mobile projector tables, and other furniture that can be moved and formed into different constellations, all to provide greater flexibility.

Result

“The idea behind Epicenter was to make it the natural location for fast-growing organizations and large innovative companies, and enable them to reside side-by-side. A unique type of flexibility is required for this to work, which Codesign was able to solve,” says Patrick Mesterton, Founder and CEO of Epicenter.

“ You can think of this office as a laboratory, where we test different solutions. And in two years we can scale up the operation based on what works best and what needs developing further,” says Jacob Holst, Interior designer at Codesign.

Project team

Linda Fredén
Architect
More info...
Jacob Holst
Interior Architect
More info...
Gabriel Stuart
Architect
More info...
Ulrica Magnusson
CEO
More info...
Åsa Grönlund
Project Manager
More info...

Back to project overview