Barneval!

Vid årsskiftet 2020 så blev Barnkonventionen lag i Sverige och måndagen den 20 januari firade vi detta med en färgsprakande Barneval! Det var glitter, färger och flärd, ballonger i massor, barn och unga i kostymer och hemmabyggda masker och konstruktioner. Det var också en av de roligaste dagarna i CoRS historia, vi är så lyckliga över uppslutningen, så tacksamma för alla som engagerade sig och gjorde Barnevalen till en så stor succé!

Vi startade på Stadsbiblioteket där Gundela Petterson, enhetschef på barn- och ljudavdelningen höll tal tillsammans med våran egen Daniella Ricci.

Gundela, blev även intervjuad av Sveriges Radio P4 tillsammans med Jelena och Hanna från CoRS. Här kan ni hitta en inspelning av intervjun.

Sedan tågade vi längst Drottninggatan ner mot Mynttorget vid Riksdagen. På vägen spelades Astrid Lindgren-sånger som vi sjöng med till, det dansades runt och hojtades uppmaningar om att ge barn rätt att påverka sin omvärld. Vi delade ut flyers med artiklar från Barnkonventionen och fick många förbipasserande att spontant följa med i vårt firande.

Väl framme på Mynttorget så höll vi i CoRS et tal om behovet att inkludera barn i stadsutveckling och arkitektur, då de är experter i sin egen kontext, alltså kan inte ersättas av vuxna som gissar sig till vad de vill ha. Och att bygga en stad för dem är att bygga en stad för alla.

Sedan höll Anders Peterson från Sveriges Arkitekter tal om deras arbete och mål för att möjliggöra inkludering av barn i designprocesser.

En euforisk dag som vi sent kommer glömma. Tack igen till alla er som gjorde Barnevalen så bra!

Här kan ni se bilder från vår Instagram.