Codesign skapar utställning om Europas nya gränser

Tisdagen den 19/4 är det vernissage för Body&Border, en utställning om Europas nya gränser som äger rum i ABF-huset i Stockholm 19-28 april. Gratis entré under hela perioden. Vill ni komma på vernissage osa gärna till fest(at)codesign.se

Utställningen genomförs i samarbete med ABF Stockholm och KTH Arkitekturskolan med stöd från Stockholm Stad, och tidskriften Stad.

– Vi tror på arkitektur som gör att människor känner sig inkluderade. De fysiska gränser som nu växer fram mellan länder är allt annat än det. Vi vill inleda ett samtal om vilken sorts framtida miljö vi vill ha, säger Peter Ullstad, grundare till Codesign Research Studio, som har utvecklat utställningen.

Berättelser från gränssituationer presenteras i modeller och text, och besökaren kan gå runt bland fullskaliga ritningar av utvalda gränskonstruktioner för att få en fysisk upplevelse av dessa. Konstruktionens påverkan på den mänskliga kroppen undersöks genom laborationer, som pågår under hela utställningstiden. Dessutom visar KTH projekt från kursen Beyond the White Tent.

– Det enda gränserna gör är att flytta problemet vidare. Människor på flykt tvingas välja andra, ofta farligare vägar. Det är vi som väljer att bygga gränser. Vill vi det? säger Jelena Mijanovic, arkitekt och ansvarig för Codesign Research Studio.

Utställningen invigs den19 april med ett panelsamtal mellan forskaren Francesco Sebregondi från Forensic Architecture och arkitekten Maja Lalic från Mikser House följt av mingel och bar.

För mer information, kontakta Jelena Mijanovic på telefon 070-66 55 00 8, alternativt maila på jelena@codesign.se.

Codesign Research Studio, CoRS, är ett icke-vinstdrivande dotterbolag till Codesign, Sveriges snabbast växande arkitekturbyrå. CoRS verkar i skärningspunkten mellan teori och praktik. Genom oberoende undersökningar, med människan i centrum, utforskas rum där det saknas ett samförstånd mellan brukare och beslutsfattare.