Dolda rum – Röda stugan

Röda stugan
Röda stugan är Dolda rums huvudsakliga delprojekt. Ett inredningsprojekt som kom till i ett samarbete med ungdomar på SiS Bärby. Tillsammans har vi utforskat den fysiska miljön på Bärby i hopp om att förbättra den. Rummen i Röda stugan är baserade på ungdomarnas behov och önskemål där de själva har varit med i arbetet från att välja färg och material till att bygga och inreda. I enlighet med barnkonventionen värnar projektet om barn och ungas rätt att få komma till tals. Berättelser, erfarenheter och drömmar har lyfts fram i en workshopserie. Samarbetet har bestått av 10 ungdomar som frivilligt anmält sig till projektet. Skolan och ledningen på Bärby och dess engagerade personal har varit nyckeln för genomförandet av både workshopserien och byggprojektet.

Projektet genomfördes med stöd av Stockholms stad, Konstnärsnämnden och SiS Bärby
Tack till Ogeborg, Matton, STO, Bonnier och Hässelby blommor!

Ladda ned booklet här

Forsen
Lekfullhet, umgänge och förändring

Ett rum i förändring med fokus på lekfullhet & umgänge. Tanken med rummet är att det ska tillåta olika slags aktiviteter och formas på det sättet som den eller de som ska använda rummet önskar. Forsen kan liknas med behovsrummet i Harry Potter, det rum som ställs i ordning och möbleras till det man är i behov av just då.

I Forsen finns specialdesignade modulära möbler, alltså möbler som genom att man staplar dem på olika vis blir olika saker tex. en scen, långbord eller pingisbord. The sky is the limit! I rummet finns också en vägg där man med hjälp av rundstavar placerar hyllplan i olika kombinationer och på så sätt bestämmer hur rummet ska se ut och vad som ska stå var. Forsen får en extra känsla av lekfullhet genom att rummet kryddas med knalliga färger på hyllplan, pallar och kuddar.

Ungdomarna som var med och utformade rummet beskrev det som tvärchill. Ordet talar ju för sig själv men några saker talades om i relation till detta var att man skulle kunna välja belysning, ha något avslappnande att sitta i, nåt kreativt och kul att göra och kunna lyssna på hög musik. Känslan i rummet skulle likna den på en fritidsgård där miljön är tillåtande och man får vara delaktig på sina egna villkor.

Kojan

Bekant, tryggt, värme och familj

Ett rum där man kan slå sig ner och fika med familj och vänner när de kommer på besök eller själv krypa upp i soffan bland mjuka kuddar och svepa om sig med en filt och ta det lugnt. Kojan är som ett litet vardagsrum som ska kännas bekant och tryggt.

Ungdomarna som var med och utformade rummet önskade sig en mer hemlik miljö för att ta emot sin familj. Att återskapa ett hem kan vara svårt då det ser olika ut för alla människor. Därför har fokus legat på att rummet ska kännas så bekant, tryggt och varmt som möjligt. Materialen och möblerna i rummet är valda för att skapa en ombonad känsla. I rummet ligger ett trägolv, på marmorbordet står små ljus. Här och var finns prydnadsföremål och gröna växter.

Kojan är till för både stora och små. Rummet är fyllt med böcker för alla åldrar och leksaker för de allra minsta som kommer på besök. Här kan man även se på en film eller spela sällskapsspel.

Molnet

Eftertanke, drömmar och sinnet

Molnet är ett rum för sinnet, eftertanke och drömmar som bygger vidare på olika förslag från ungdomarna kring sinnliga upplevelser som spa, bastu, meditationsplats och minneslund. Här handlar det om att kunna styra upplevelsen genom egen påverkan på ljus och ljud. Rummet kan förändras likt en himmel under en dag.

Molnet är uppdelat i två delar. Den första delen du kliver in i är som en mörkblå natthimmel. Här kan du falla in i rummet och landa i ett moln av kuddar, sackosäckar och filtar. Golvet är täckt med en mjuk matta och uppe i taket lyser en stjärnhimmel. In till vänster, bakom ett mörkblått draperi hittar du ett krypin, ett rosa moln, som är rummets andra del. Krypinet är mjukt och är två meter långt, så även här kan du lägga dig ner. I det rosa molnet finns en ljusplatta, av denna platta kan du få ljusterapi.

I Molnet kan du lyssna på avslappningsmusik, antingen gemensamt i en högtalare eller enskilt i hörlurar. Det finns även taktila objekt som man kan ha i sin hand medan man funderar, drömmer eller kanske bara stänger av sina tankar. Runt om i rummet finns små lampor så att du själv kan styra ljuset i rummet.

Ansvariga inom projektet

Jelena Mijanović
Arkitekt / Ansvarig Codesign Research Studio. Kontaktperson Återhus
Mer info...
Martha Brauer
Designer, Föräldrarledig
Mer info...