Nykvarn

”Microlägenheter på 15,4 kvm, maxade för att kunna serva den boende med alla nödvändiga funktioner”

I november 2016 stod de första 18 microlägenheterna i Nykvarn klara, ett projekt där Codesign varit med från bygglov och handlingar, genom byggnation vidare till färdig lösning.

– Nykvarn är en tillväxtkommun med bostadsbrist. Vår uppdragsgivare hade identifierat ett antal illa utnyttjade förråd och kontaktade oss för att se om det gick att göra om dem till värdiga bostäder? Svaret var ”ja”, säger Nadine Aschenbach, Arkitekt från Codesign.

Microlägenheterna på 15,4 m² vardera är maxade för att kunna serva den boende med alla nödvändiga funktioner. Vardagsrum, sovplats och matplats överlappar varandra och ett nytt fönsterparti med fransk balkongdörr ökar ljusinsläpp och skapar rymd.

– Vi har jobbat med att skapa känsla av flera nivåer, med alltifrån platsbyggd upphöjd säng till smarta förvaringsfunktioner, säger Nadine.

– Microlägenheterna är ett bra alternativ till hotellrum snarare än en permanent bostad och passar perfekt för kortare hyresperioder och bör vara ett perfekt alternativ för studenter, företag och som pendlarbostäder. Möjligheterna är många och jag hoppas andra kommuner inspireras till att se på alternativ för sina ”döda ytor,” avslutar Elis Forsgård, Projektledare på Codesign.

Fotnot
Uppdraget initierades av en privat Fastighetsvärd som nu sålt dem vidare till SBB.

Press
Läs mer här

team: Nadine Aschenbach, lina Narvaja, Elis Forsgård

Ansvariga inom projektet

Nadine Aschenbach
Arkitekt
Mer info...
Lina Narvaja
Arkitekt
Mer info...

Tillbaka till projektöversikt