SBAB

En bank i förändring. En statlig bank i förändring.

Det låter som en paradox eller kliché. Det är inget av det. SBAB (Sveriges Bostadsförsörjnings AB) har i sitt uppdrag formuleringar som en föredömlig ekonomisk hållbarhet och att de ska ”åtnjuta offentligt förtroende”. Att få ansvaret för att utveckla deras huvudkontor i Karlstad är med andra ord ett hedersuppdrag.

components/symbols/close

"Probably the best Kundcenter in the world."

Ibland hanteras ombyggnader som om det bara handlade om funktioner, ibland är det varumärket som ska lyftas. På SBAB är en ombyggnation en strategisk ledningsgruppsfråga. Det handlar om personalens välmående och företagets strategiska framtid. Styrgruppen är densamma som ledningsgruppen och vägval baseras på strategi, inte på tyckande.

Efter en noggrann urvalsrunda med utvärderingar av flera av Karlstads möjliga kontorslokaler beslutade SBAB att behålla nuvarande kontor fast i totalombyggt skick. Konsekvensen av det beslutet blev inte en flytt utan två. Tillsammans hittade vi en tillfällig lokal dit den första flytten gick.

Att flytta en statlig bank med över 300 medarbetare är en utmaning på så många sätt. Här finns säkerhet, redundans, logistik, teknik men också medarbetare och arbetssätt. Fördelen var att vi kunde använda den tillfälliga lokalen för att prova både arbetssätt och rumsbildningar för att skapa det som skulle bli SBAB’s nya huvudkontor i Karlstad, precis mitt i stan, på Stora Torg.

 

components/symbols/close
components/symbols/close

"Så fint det blev!"

Lättnaden när inflytten gått bra. När alla tekniska utmaningar besegrats. När all SBAB-medarbetare säger ”så fint det blev!”. När en utmattad projektgrupp slänger sig i en soffa med ett varmt trött leende på läpparna, just där och då känns det värt det. Det är inte slut men det största delmålet är uppnått och alla vi som var med satsade hundra och nådde fram. Den känslan…

 

components/symbols/close