Tidningen Arkitekten – Codesign hävdar barnens rätt

Tidningen Arkitekten publicerar artikel om Codesign Research Studio och skriver om arbetet kopplat till Barnkonventionen och det senaste forskningsprojektet som handlar om hur barn ska kunna påverka arkitektur och stadsutveckling.

CoRS arbete fokuserar på att testa metoder tillsammans med barn och unga för inkludering av dem i stadsplanering och arkitektur samt att hjälpa dem få upp ögonen för sin expertkunskap kring egna behov och önskemål i sina urbana miljöer.

För ett år sedan drog arkitekter från Codesign research studio på sig dräkter gjorda av flygblad med texter om barnkonventionen på Sergels torg i Stockholm. Det var startskottet för nedräkningsprojektet 3,2,1 Barneval! och för ett intensivt år med arbete kring barns rättigheter och vilken betydelse barnkonventionen har på möjligheten för barn att påverka arkitektur och stadsutveckling.

Genom ballongaktivism, gerillaaktivism, pallbyggen och möblering av parkeringsplatser har de informerat barn om deras rättigheter och gett dem verktygen att både påverka och att själva utforma de rum där de vistas.

Artikel i tidsskriften Arkitekten